Menu

Sporten en Halotherapie

Bekijk je deze website via telefoon of tablet? Dan kan het zijn dat je de submenu’s onder aan de pagina vindt, scrol dus rustig verder.

…. de weg naar een betere sportprestatie!

Halotherapie bevordert de sportprestaties. Het uithoudingsvermogen zal toenemen door een verbeterde longfunctie en het vergroot daardoor de longcapaciteit. Halotherapie maakt dan ook steeds vaker deel uit van het trainingsprogramma van professionele sporters. Zo integreerden in vroegere jaren nationale teams in Oost-Europa zouttherapie in hun trainingsopbouw door regelmatig te trainen in enorme ondergrondse zoutgrotten. Tegenwoordig biedt halotherapie de sporter een prima alternatief voor deze zoutgrotten door nabootsing van dit unieke microklimaat in een zoutkamer.

Het gebruik van de in onze zoutkamers toegepaste Halotherapie is onder topsporters in Nederland op dit moment nog vrij onbekend.  Echter in andere landen, bijvoorbeeld  Spanje en in veel oostbloklanden, wordt al veelvuldig gebruik gemaakt van Halotherapie ter ontspanning en verbetering van sportprestaties.

Runner


Hoe kunnen luchtwegproblemen ontstaan bij sporters?

In het dagelijkse leven hoeft iemand geen last van zijn luchtwegen te hebben. Maar tijdens het sporten kan dat geheel naders zijn. De kans op luchtwegproblemen kunnen bij het sporten worden vergroot in de volgende omstandigheden:
Veel allergenen in de buitenlucht
Extreme weersveranderingen
Chloride in zwembaden
‘Vuile lucht’ in sporthallen
Koude droge omstandigheden verhogen risico op inspanningsastma
Duursporten bij een hoog ventilatie gehalte geeft verhoogd risico op inspanningsastma


Sporters met luchtwegproblemen?

Mensen die al lijden aan een luchtwegaandoening (astma, COPD, KNO-ziekten, ARVI, allergieën, chronische verkoudheid, etc) hebben daar bij het sporten veel last van. Vaak zal men de intensiteit van sportactiviteiten dusdanig terug moeten brengen of is men genoodzaakt zelfs helemaal stoppen.

Effecten van verminderde ademfunctie op sporters?

Vermindering uithoudingsvermogen en prestaties
Verhoging lactaatgehalte en aantasting spierstelsel
Extra spierpijn na het sporten
Verhoogde kans op uitdroging en kramp
Langere hersteltijd na een blessure
Hogere hartslag
Verhoogde (spier)spanning
Concentratievermindering
Verhoogde kans op blessures 
Lager energieniveau
Bijdrage aan slaapproblemen


Wat kan Halotherapie bieden voor sporters?

Sporters ademen ongeveer 10 tot 20 meer lucht in tijdens hun activiteiten dan bij normale omstandigheden. Blootstelling aan vervuilende stoffen en pollen in de lucht kunnen dan tot luchtwegproblemen leiden voor sporters die daar gevoelig voor zijn. Halotherapie werkt als een bronchiale borstel die de luchtwegen reinigt en longen ontdoet van de aanwezige ‘vervuiling’ en antigenen.
Bij binnensporten helpt Halotherapie de luchtwegen te reinigen van stofdeeltjes in de hal en het immuunsysteem te versterken ter voorkoming van verkoudheid of het herstel daarvan.
Naast het aanleren van de juiste ademhalingstechniek kan Halotherapie de bovengenoemde klachten nog sterker verminderen. Het is bewezen dat het inademen van droge zout aerosol helpt bij:
Verbeteren van de algehele longfunctie
Verbeteren werking trilharen en het slijmvlies
Verwijderen van helder slijm uit de luchtwegen
Verwijderen van ongewenste ingeademde deeltjes uit de longen
Verminderen van bronchiale hyperactiviteit
Balans krijgen en houden van vocht op het luchtwegoppervlak
Afremmen van ontstekingen en doden van bacteriën 


Effect van medicijnen op sportprestaties

Veel medicijnen kunnen een nadelig effecten hebben op sportprestaties van sporters. Sporters dienen medicijnen, indien mogelijk, tot een minimum te beperken. Halotherapie is een medicijnvrij en een natuurlijke manier van behandelen en werkt preventief tegen verschillende luchtwegaandoeningen. Medicijngebruik gebruik kan dan in veel gevallen worden teruggebracht of is zelfs niet meer nodig. Doe dit altijd in overleg met je arts.