Menu

Veelgestelde vragen

Over uw bezoek:

Over Halotherapie:

 

>

Wat moet ik aan in de zoutkamer?

Draag bij uw bezoek aan de Zoutkamer Twijzelerheide gemakkelijk en losjes zittende vrijetijdskleding. Bij behandeling van huidproblemen dienen de te behandelen lichaamsdelen in direct en open contact te staan met het aerosolzout. Hiervoor dient u uw eigen badjas of handdoeken mee te nemen.

Wij vragen u dringend om vooraf geen aftershave, parfum of andere geurdragende middelen te gebruiken wanneer u de zoutkamer ingaat.


>

Kan ik mijn schoenen aanhouden?

Ja, u kunt uw schoenen aanhouden. 


>

Hoe kan ik betalen?

U kunt contant of per pin betalen. 


>

Vergoedt de zorgverzekeraar mijn bezoek aan de zoutkamer?

Op dit moment is Zorg en Zekerheid de enige zorgverzekeraar die halotherapie vergoedt vanuit de aanvullende verzekering.


>

Wat is halotherapie?

Halotherapie (ook wel zouttherapie genoemd) is het inademen van lucht waar een bepaalde dosis zout in zit. Dit zout wordt via droogverneveling met een Halogenerator in de lucht verspreid. De hoeveelheid zout in de lucht en de grote van de zoutdeeltjes worden continue gemeten en bijgestuurd. Het is een conventionele en 100% natuurlijke behandelwijze in veel landen maar in Nederland nog relatief onbekend. De therapie is gebaseerd op het principe van dat blootstelling aan het microklimaat binnen in een zoutmijn of grot een belangrijke rol kan spelen bij het verlichten van veel gezondheidsproblemen. Met name bij  klachten aan de luchtwegen (zoals COPD, astma, bronchitis, hooikoorts) en bij huidproblemen (zoals psoriasis, eczeem) is halotherapie heel heilzaam.


>

Voor wie is halotherapie geschikt?

COPD, astma, (chronische) bronchitis, allergische reacties zoals hooikoorts, benauwdheid op de borst, kortademigheid, infecties van de luchtwegen, longontsteking na de acute fase, (rokers) hoest, vastzittende slijm in de luchtwegen, voorhoofdsholte, neusverkoudheid, sinusitis, rhinitis, tonsillitis, griep, psoriasis, eczeem, oorontstekingen.


>

Wat is het verschil tussen halotherapie en een zoutgrot?

Halotherapie (met halogenerator) zorgt voor nabootsing van een gezond microklimaat van een submediterane zoutmijn. De Halogenerator produceert en verstuift in de zoutkamer het belangrijkste bestanddeel van halotherapie: DSA (=Dry Salt Aerosol). De waarden van het DSA (grootte deeltjes en concentratie) worden continue gemonitord in een bacterie en allergeen vrije omgeving. Voordelen van halotherapie zijn bewezen door diverse wetenschappelijke studies

De meeste kunstmatige zoutgrotten zijn gebouwd op basis van een groot aantal natuurlijke zoutstenen in muren en vloeren. Er is geen aerosol in de in te ademen lucht en dat geeft een verhoogd risico op microbiële besmetting en is voornamelijk gericht op ontspanningseffecten.


>

Is halotherapie genezend?

Het geneest niet maar het verlicht klachten van luchtwegaandoeningen en huidproblemen in de meeste gevallen aanzienlijk, en soms verdwijnen klachten voor langere tijd vrijwel helemaal. Ook werkt halotherapie preventief tegen terugkerende luchtweg- en huidklachten.


>

Welke resultaten mag ik verwachten?

Door Halotherapie zal de benauwdheid verminderen en het ademhalen makkelijker gaan waardoor de conditie van het lichaam in het algemeen verbetert, het aantal ziektedagen zal afnemen en het verhoogt je weerstand. Bij astma of kroep zullen aanvallen afnemen of soms voor langere tijd  stoppen omdat het passeren van lucht door de bronchiale buizen zich weer kan normaliseren.

Bij huidaandoeningen, zoals bijvoorbeeld psoriasis en eczeem, zorgt het zout ervoor dat ontstekingen afnemen, de huid tot rust kan komen en de tijd krijgt om te herstellen.

De eerste resultaten zijn merkbaar na 7-21 dagen afhankelijk van het aantal sessies per week (1 of 2).


>

Is halotherapie geschikt voor kinderen?

Ja. De Halotherapie is een 100% natuurlijke therapie zonder kunstmatige elementen. De behandeling is geschikt voor kinderen vanaf de leeftijd van 6 maanden. Kinderen reageren, in het algemeen, snel op deze therapie met goede en effectieve gevolgen.


>

Hebben kinderen meer luchtwegproblemen dan ouderen?

Alhoewel het aantal ouderen met luchtwegproblemen stijgende is en de oorzaak hier o.a. bij de vergrijzing gezocht moet worden, hebben relatief gezien meer kinderen problemen met hun luchtwegen dan ouderen. De oorzaak hiervan is relatief eenvoudig te geven:
    1. Organen (o.a. de longen) bij kinderen zijn tot ongeveer hun 9e levensjaar nog volop in ontwikkeling en daardoor gevoeliger voor gevolgen van vervuiling.
    1. Trilhaartjes in de luchtwegen zijn bij kinderen nog niet volgroeid waardoor hun longen minder capaciteit hebben om vervuiling “naar buiten te werken”.
    1. Kinderen zijn “kleine” mensjes en daardoor verkeren zij op een leef- en ademhalingsniveau wat dichter bij de grond is dan bij ouderen. Algemeen bekend is dat de meeste luchtvervuiling zich bevindt op lage niveaus  ter hoogte van de uitlaat van auto’s en minder gevoelig voor afvoer door de wind. Op deze “leefhoogte” zit uw kind en daardoor hebben zij het extra zwaar te verduren. Daarom zijn de laatste 20 jaar buggy’s hoger geworden.
  1. Doordat de longen van kinderen nog niet volgroeid zijn, hebben kinderen een hoger ademhalingsritme waardoor ze juist nog meer vervuiling “naar binnen halen”.
Opm.  Probeer ALTIJD buitenshuis rekening te houden met de ademhalingsomstandigheden van uw kinderen.

>

Is zout niet slecht voor mijn gezondheid?

Zout is het enige gezonde fijnstof en niet slecht voor de gezondheid. Sterker nog, we kunnen er niet zonder. Echter TE VEEL zout is wel slecht voor onze gezondheid. In onze voedingsproducten zit vaak standaard veel te veel zout verwerkt. In de zoutkamer inhaleert u slechts minimale hoeveelheden (1-10 mg/m3) aerosol zout. Een gemiddeld mens heeft ongeveer 6 gram zout per dag. Dus al zou u het zout niet inhaleren maar consumeren dan blijft u nog ver onder de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Daarnaast gebruiken wij medicinaal zout dat aan de voedselrichtlijnen voldoet. 


>

Wat is het verschil tussen Halotherapie en droogzout inhaleerpijpjes?

Het microklimaat met droog zout aerosol in een zoutkamer wordt continu gemonitord en gestuurd door een geavanceerd computersysteem. Hierdoor is de concentratie, de grootte van de zoutdeeltjes, de temperatuur, de luchtvochtigheid en de hoeveelheid aan negatieve ionen vrijwel constant. Met de eigen droogzout thuis inhaleerapparatuur welke te koop is, kan deze continuïteit en mate van aanwezige droog zout aerosol nooit bereikt worden en daardoor wordt juist de meest effectieve werking van het zout gemist. Ook trekt zout vocht aan en ondergaat in deze handapparatuur een oxidatieproces waardoor de werking van het aanwezige zout grotendeels teniet wordt gedaan. 

Naar boven